På kør selv safari i Addo Elefantpark i Sydafrika – Alt du behøver at vide

Der var ikke meget plads omkring det vandhul, hvor vi den sidste halve time havde siddet og studeret dyrelivets interaktioner.

Det var et godt besøgt vandhul. Et par store vandbøfler, nogle vildsvin, et par zebraer og grupper af elefanter skiftedes til at tage en slurk.

Pludselig kom endnu en flok, den største vi havde set, på 15-20 elefanter traskende hen over grusvejen – mindre end fem meter fra vores bil.

De var tørstige og det lille vandhul, de havde udset sig, var inden for rækkevidde.

Solen stod højt og vi sad i bilen med nedrullede vinduer, mens vi slugte alle indtryk til os. 

Trutten og elefantrumlen fyldte luften. 

Vi var i Addo Elefantpark i Sydafrika!

Elefanter i Addo Elefantpark
Man kommer utrolig tæt på elefanterne

Lidt info om Addo Elefantpark i Sydafrika

Addo Elephant National Park, som den egentlig hedder, er den 3. største nationalpark i Sydafrika og blev grundlagt i 1931.

Den er en del af de 20 nationalparker som beskyttes i Sydafrika og har i dag et fremragende konserveringsprogram med elefanter og næsehorn.

Dengang parken blev etableret var der kun 11 elefanter i området, hvilket er i stærk kontrast til de over 600 elefanter som i dag stortrives i parken, sammen med et væld af andre dyr.

Også selvom der bliver skubbet og puffet lidt ved vandhullerne.

I Addo Elefantpark kommer du ikke kun for elefanterne. For du kan faktisk være heldig at se “The Big 5” derinde. Løver, næsehorn, vandbøfler, leoparder – og elefanter. Og mange andre dyr.

Zebra Sydafrika
En nysgerrig zebra
Vandbøffel Sydafrika
En vandbøffel der har "ar" efter kamp

Flere zoner i Addo

Parken er blevet udvidet over tid og er i dag inddelt i 8 zoner.

Fra bakke- og bjergområder inde i landet hvor Zuurberg zonen er højest med 936 meter over havet. Til de beskyttede marine- og strandzoner mod syd, hvor områderne beskytter sydlige rethvaler, hvidhajer og de truede afrikanske pingviner.

Grunden til at de nordlige zoner nok ikke er så populære, skyldes måske det bjergrige terræn. Det er primært forskellige arter af antiloper og gnuer, bavianer og fugle som findes i disse områder.

De fleste turister (inkl. os selv) tiltrækkes mere af de åbne områder (zone 4-5-6), hvor der er chancer for at se meget mere dyreliv.

Og det er også disse zoner vi koncentrerer os om i denne post.

Læs med, når vi fortæller mere om vores oplevelse, hvordan du kommer hen til parken, hvorfor den bør være på din rejseplan, samt hvor vi boede. Og hvor vi bestemt overvejer at bo næste gang.

For én ting er sikkert: Addo Elefantpark er helt klart med på vores rejseplan igen, næste gang vi rammer Sydafrika.

Kort over Addo Elefantpark

Sådan kommer du til Addo Elefantpark

Den optimale måde at komme til Addo på er med egen lejebil. Det gjorde vi selv og må sige at det er en fantastisk måde at komme ind og se og opleve i sit eget tempo.

Port Elisabeth (Gqeberha) er den storby i nærheden, som du enten kommer til med bil eller du ankommer til med indenrigsfly fra f.eks. Johannesburg. Og fra Port Elizabeth, er du kun en times kørsel fra parken.

Så vores anbefaling er at du kan leje bil i Port Elizabeth, hvis du er ankommet med fly. Eller du kan gøre som os og leje bil fra Cape Town og tage ud på en super smuk kør-selv tur langs Garden Route og ende i Port Elizabeth.

Læs vores: Roadtrip på Garden Route i Sydafrika – en kør selv ferie med eventyr i topklasse

Vores egen lejebil, som vi havde booket fra Cape Town til aflevering i Port Elizabeth, var blot en lille comfort klasse bil. Bilen var ganske fin til grusvejene inde i Addos zone 5-6, hvor vi selv kørte rundt. Blot til info, så du ikke sidder og er i tvivl om du skal have stor eller lille bil.

Vi vil anbefale at kigge på Discovercars.com (reklamelink) for gode priser. Det er vores absolutte go-to bookingside. Der er ingen problemer med skjulte gebyrer eller andet.

(Vær dog opmærksom på at der skal en god 4×4 til at komme op i zonerne 1-2-3 (Darlington, Kabouga eller Zuurberg), hvis du ønsker at opleve disse zoner.)

Vores billeje på Garden Route
Vores egen lille comfort bil på Garden Route og Addo Elefantpark

Indgange til Addo Elephant National Park

De to mest populære indgange til Addo Elefantpark er Addo Main Camp-indgangen til zone 5 og Matyholweni-indgangen til zone 6.

Vær opmærksom på at der IKKE er en åben indgang til parken ved byen, Addo. Så hvis du vælger at bo dér, skal du beregne 15-20 min køretid op til Addo Main Camp-indgangen, som er den tætteste.

Det er også denne indgang du skal benytte, hvis du ønsker at komme ind til zone 4 som er Nyathi området og hvor det også er muligt at overnatte inde.

(Har du planer om at udforske de øvre sektioner, Darlington, Kabouga eller Zuurberg, kan du med fordel finde et sted at overnatte i byen Kirkwood. Denne ligger meget tæt på Kabouga-indgangen.)

Addo Elefantpark - elefanter i Sydafrika
Vejene og grusvejene inde i parken er fine

Åbningstider og priser

Addo Elefantpark har åbent fra 7-18 hele året. Men bor du inde i parken er der udvidede åbningstider. Dobbelttjek altid, hvornår porten lukker når du kører ind, så du er sikker på at kunne nå tilbage.

Når du ankommer til en af indgangene skal du udfylde en registreringsblanket. På den skal du give informationer om hvem der skal besøge parken med navn og pasnummer og køretøjet inkl. nummerplade m.m. 

Officielt er både Addo Main Camp-indgangen og Matyholweni kontantløse og du kan kun betale med kreditkort. 

Men da vi besøgte parken, (det var dog lige efter et voldsomt stormvejr) kunne vi kun betale med kontanter. Måske deres internet var nede. 

Så et tip herfra: vær forberedt på at skulle betale kontanter – selvom de skriver at de er kontantløse.

Vi betalte 376 ZAR ~ ca. 147 DKK per person i sep 2023
Kan dog se at indgangen nu koster 437 ZAR ~ ca. 170 DKK per person (2025)

Indgang til Addo Elefantpark
Indregistring til parken. Som du kan se på kortet, er det primært zone 5 og 6 man kører i som besøgende

Bedste tid at opleve Addo

Det bedste tidspunkt at besøge Addo Elefantpark afhænger af, hvad du gerne vil opleve.

Vi besøgte parken i midten af september, som egentlig er i slutningen af deres tørkeperiode. Den ligger gerne mellem maj-september. 

Det var et fint tidspunkt at opleve parken på, for dyrene blev helt automatisk tiltrukket til de små vandhuller og der var relativ lav vegetation ude på de åbne områder.

Det siges at tørkeperioden generelt er den bedste tid for en safari i Addo, netop fordi dyrelivet samles omkring de få tilgængelige vandhuller og landskabet ikke er så tætbevokset.

Og så er temperaturerne også mere behagelige.

Sommermånederne, der ligger fra november til april, kan derimod blive meget varme og med en del nedbør.

Hvilket betyder, at der om sommeren er et grønnere landskab og en mere frodig park, men dyrene kan være sværere at få øje på.

Men hvis du drømmer om at se nyfødte dyreunger, så er det gerne i starten af sommersæsonen at de små nuttedheder, kommer til verden.

Elefantunge i Addo Elefantpark
Elefantungen morede sig med at løbe efter vortesvinene

Hvor skal man bo ved Addo Elephant National Park?

Der er flere muligheder for at overnatte enten inde i parken eller udenfor.

Det eneste nu skal være opmærksom på, hvis du overnatter udenfor parken, er hvor indgangene ligger. Så der ikke vil være alt for lang køretid, inden du kommer ind i parken.

Overnatning inde i parken

Det er muligt at overnatte inde i parken. Noget vi kraftigt overvejer til næste gang og som vi vil anbefale dig.

Der er noget for enhver smag. Lige fra enkle telte i Spekboom lejren til lidt mere eksklusive hytter i Nyathi lejren.

De fleste overnatter i Addo Rest Camp som er parkens hovedlejr. Der kan du sætte dig ved et udkigspunkt og studere dyrene, der kommer til det velbesøgte vandhul i nærheden.

Du kan læse mere om de forskellige camps på SanParks hjemmeside – det er dem som håndterer de forskellige parker i Sydafrika.

Hvis du ønsker en lidt mere luksuiøs oplevelse og som vil give en helt unik oplevelse i Addo Elefantpark, så kan vi anbefale at booke et af disse lodges der ligger perfekt inde i parken:

(hotellinks er reklamelinks)

Gorah Elephant Camp

Med et ophold på denne 5* camp midt i Addo Elefantpark får du en oplevelse for livet. Uden hegn, kan du få dyreoplevelserne helt tæt på. Dyrene vrimler til det private vandhul der kun ligger 30 meter fra, hvor du spiser dine måltider - som iøvrigt alle er inkluderet. Teltene, som nogle kalder for suiter, er indbegrebet af luksus. På Gorah vil du bestemt ikke blive skuffet.

River Bend Lodge

En anden mulighed for at bo inde i parken er den flotte 5* River Bend Lodge der ligger i zone 4. De rummelige og elegante indrettede suiter, der summer af luksus, har en privat terrasse med udsigt over de omkringliggende landskaber med det imponerende dyreliv. Du kan vælge imellem et billigere morgenmadsophold eller et all-inclusive ophold.

Overnatninger uden for parken – og her boede vi…

Vi var lidt for sent ude til at booke noget godt, så vi fik booket et lille guesthouse i Colchester, (reklamelink) som ligger i den sydligste del. Derfra havde vi kun under 10 mins kørsel til Mathyloweni indgangen.

Det var fint til os. Et passende lille hjemligt guesthouse med udemærket morgenmad og til en overkommelig pris. Vi havde værelse på 1. sal med en lille balkon og udsigt til Sundays floden.

Ejeren af stedet var entusiastist og gav gerne tips og råd til, hvordan vi kunne få mest ud af vores besøg.

Ikke langt fra hotellet, nede i selve Colchester, blev vi anbefalet en lille restaurant der hedder “A Taste of Africa”, hvor vi fik den mest lækre og saftige steak. Lad dig ikke snyde af lokationen, bag en tankstation ud til hovedvejen. Det var super lækkert og kan klart anbefales.

Men der er andre muligheder for lækre ophold, lige udenfor Addo Elefantpark, hvis du er ude i god tid.
Vi har listet nogle her:

(hotellinks er reklamelinks)

ParkView Safari Lodge

I Colchester, kun 1 km fra den sydlige indgang til Addo kan du finde det flotte 4* ParkView Safari Lodge. Der er flere forskellige værelsestyper lige fra telte til luksus-suiter, med udsigt til dyreliv.

Addo Wildlife

4* Addo Wildlife ligger nær Addo by, men med kun 10 min til Main Addo-indgangen er opholdet ideelt. Overnatningsstedet har en udendørs pool og en restaurant. Og der bliver serveret lækker morgenmad.

Addo African Home

Addo African Homes ligger kun 10 minutters kørsel fra Main Addo-indgangen. Her har du mulighed for at sove i en traditionel hytte, kaldet rondavel. Stedet har egen restaurant og tilbyder gamedrives.

Vores kør-selv eventyr i Addo Elefantpark

Vores fantastiske road trip på Garden Route sluttede ved Port Elisabeth og da Addo Elefantpark ligger lidt nord for byen, besluttede vi os for at tilføje den til vores rejseplan.

Vi kørte dog til den lille by, Colchester og brugte den som base i 2 nætter, så vi kunne få én hel dag i parken.

Colchester ligger i den sydligste ende af parken og det var også denne indgang vi brugte til at komme ind i parken. Vi havde forberedt os på, at skulle være inde i parken hele dagen, så snacks og drikkevarer var pakket.

Lige som vi kom indenfor blev vi opmærksomme på hvorfor den hedder Elefant Park, for selvom vi ikke kunne se dem, så var deres efterladenskaber overalt.

Og i den brochure vi lige havde modtaget ved indgangen, stod der at vi skulle undgå at køre disse efterladenskaber over, da den endemiske og meget udrydningstruet møgbille bruger dem.

Så det blev til en slags slalomkørsel i forsøget på ikke at ramme, mens vores første møde med dyrelivet blev et par vortesvin, der kom luntende os i møde.

Vortesvin i vild natur
Vores første dyr i Addo - et par vortesvin der kom os i møde

Fantastiske oplevelser i parken

Det blev primært zone 6 (Colchester) og den nederste del af zone 5 (Addo Main Camp) vi udforskede. Vi havde nemlig fået et tip fra vores vært, at der skulle være størst chance for at se løver på grænsen mellem de to zoner.

Men løverne fik vi desværre ikke spottet – ligegyldigt hvor tålmodige vi var. Men oplevelsen i parken var alligevel stor.

På vores køreture rundt på de forskellige loops og ved de velbesøgte vandhuller, fik vi set de mægtige vandbøfler, flokke af elefanter og en del vortesvin.

Den største oplevelse var nok ved Ngulube vandhullet, hvor vi pludselig var vidne til at 3-4 store flokke på imellem 10-20 elefanter – skiftes til at komme til vandhullet.  

Unge hanner begyndte at vise, hvem der var stærkest, de større elefanter gjorde plads til, at ungerne kunne få lidt vand og matriarken sørgede for ro og orden.

Store flokke elefanter i Addo Elefantpark
Vi kunne slet ikke få alle elefantflokkene med på billedet - de var overalt.
Addo Elefantpark Sydafrika
Kanøflen mellem unge hanner bliver stoppet af matriaken

Ellers mødte vi også en kæmpe flok zebraer på 20-30 dyr, der krydsede vores vej.
Vi kørte forbi forskellige hjortedyr, der kun kort rejste hovedet for at betragte os, før de roligt fortsatte med at græsse.

Gnuerne derimod ænsede os knap og virkede helt optaget af deres eget. Og de majestætiske kuduer, med deres imponerende snoede horn, krydsede nonchalant vores vej flere gange, som om de prøvede at være lidt irriterende. Men det var de slet ikke – vi sugede alle indtryk til os.

Ved frokosttid satte vi os ind på Jack´s Picnic Site. Et indhegnet område, hvor det er sikkert at stige ud af bilen og hvor der er bænke til at kunne spise sin egen medbragte mad/snacks. Der var også et par fine toiletter.

Kudu Sydafrika
Så fine og majestætiske
Zebraflok Addo Elefantpark
Nogle zebraer gik forbi uden at ænse os - andre var mere nysgerrige

Addo Elefantpark kan bestemt noget!

Efter at have strukket benene en halv times tid, satte vi os ind i bilen og kørte ud i parken igen.

En sjakal sneg sig skummelt over grusvejen et par meter foran os og var hurtigt væk igen – tænker vi var lidt heldige med den.

Vi kom også forbi en lille flok nuttede aber, som sad og spiste fra nogle store buske – de var lidt foto-generte. Strudse spankulerede rundt med hovedet holdt højt og vi så flere forskellige flotte fuglearter.

Vi havde oplevet så meget, men så desværre hverken løver, næsehorn eller leoparder. Der var vi meget heldigere i Kruger Nationalpark – men der tilbragte vi også 8 dage!

Du skal i øvrigt ikke undre dig over at du ikke ser nogle giraffer. De findes nemlig slet ikke i parken. De trives bedst på åbne tørre savanner, hvor akacietræerne vokser i massevis. Og der findes desværre heller ikke geparder i parken.

For at opleve disse dyr, anbefaler vi at komme op til Kruger Nationalparken.

Der fik vi i hvert fald set dem alle – du kan læse om vores eventyr i Kryger her: En komplet guide til ophold og safari i Kruger Nationalpark

Abe Sydafrika
Lidt generte, så ikke super gode billeder af dem
Struds Sydafrika
Mødte to strudse der var lidt nysgerrige

Gode råd til når du kører i parken

  • Overhold hastighedsbegrænsningen på 40 km/t og gerne langsommere. Du ser mere når du kører langsomt, er tålmodig og så er det bare mere afslappende. Du vil trods alt komme til at bruge en del timer i parken.
  • Det siger sig selv, men stig aldrig ud af bilen, med mindre der er skiltet at det er tilladt. Det er f.eks. tilladt ved nogle udkigspunkter, men selv der er det på eget ansvar. Toiletter er der kun ved camps eller picnic spots.
  • Forsøg at undgå elefant efterladenskaberne. Det lyder måske spøjst, men Addo Elefantparken huser en stor bestand af den lille møgbille. Det er de her sjove sorte biller som triller kugler af elefantlorte foran sig. De bruger lortene til at lægge deres æg, så de er blevet godt udrydningstruet, fordi disse bliver beskadiget af biler og andre dyr.
Møgbille
Billede er stockfoto - da vi ikke selv så nogen møgbille - men bliver skiftet så snart vi får taget vores eget
  • Infrastrukturen omkring og inde i parken er god. Ved indgangen vil du få udleveret en kort over parken og de veje der må køres på, samt de dyr du kan se i parken.
  • Dette er naturligvis en stor selvfølge: smid aldrig affald i parken. Addo Elefantpark er smuk og ren og alle besøgende er med til at holde den sådan, ved at tage alt affald med sig ud af parken. Medbring gerne snacks og rigeligt med drikkevarer, men tag en pose med som skraldepose, så alt kommer med ud igen.
  • Det er ikke tilladt at køre off road i parken, så hold dig på de tilladte grus- og asfaltveje. Du kan fint holde ind til siden, når du ser nogle dyr og der er fin plads til at passere hinanden.

Note: Området, omkring Garden Route, er generelt betegnet som malariafrit, så det er ikke noget du skal bekymre dig om.

Addo Elefantpark oplevelser
Vi er blevet meget fan af kør selv safarier

Hvis ikke du har lejebil eller ikke ønsker at køre selv

Hvis du er ankommet til Port Elizabeth og ikke har lejebil, eller måske bare ikke ønsker at køre selv, så er der stadig muligheder for at opleve Addo Elefantpark.

Fra Port Elizabeth kan du tage på en dagstur, hvor du bliver hentet og kørt direkte ind i parken, hvor du får chancen for at opleve det imponerende dyreliv.

Det er den perfekte måde at få en autentisk safarioplevelse, mens du nyder naturen og dyrelivet i komfort. 

Det bedste af det hele? Du slipper for bekymringer om transport og kan fokusere på at få den ultimative oplevelse i Addo.

Tag et kig på nedenstående ture – Addo er en oplevelse, du ikke vil gå glip af!

(reklamelink)

Anbefaling og hvad vi har lært til næste gang

– 2 nætter på en camp eller lodge inde parken ville have givet os mange flere dyreoplevelser, end et ophold udenfor parken.

I samme stil som da vi besøgte Kruger Nationalpark, handler det ofte om lidt held til hvilke dyr man spotter eller hvor længe man har mulighed for at opholde sig i området. Så at være derinde og kunne køre rundt på både ankomstdag, fulde heldag og på afrejsedag kunne i den grad øge chancerne for at se “The Big 5”.

– En anden fascinerende oplevelse til næste gang kunne være at opleve en vandretur nede i strand og marinezonerne, hvor de kæmpe sandklitter strækker sig ud mod kysten.

Vi har efterfølgende læst at det er muligt at sandboarde og køre ATV i klitterne.

– Ved et morgenmåltid på vores guesthouse, var der et hollandsk par som havde arrangeret en safaritur til Schotia Reserve, som er Addos nabo-park. De fortalte om deres utrolige oplevelser og viste stolt billeder af alle „The big 5‟. Som de fortalte, var næsten nemt at spotte derinde.

Så denne park skal vi også lige forbi næste gang.

Sandklitter ved Port Elizabeth
Vi kørte forbi sandklitterne inden vi skulle i lufthavnen - men ønsker at bruge mere tid næste gang.

Kom med på eventyr!

Tilmeld dig vores rejseunivers, hvor vi skriver om rejser, oplevelser, udfordringer på rejser og mange andre spændende rejserelateret ting.
Vi rejser ud 2-3 gange om året i et par måneder til forskellige steder i verden.
Så kom med ud på eventyr!

Vi håber at vores eventyr i Addo Elefantpark i Sydafrika kan hjælpe dig med at planlægge en god tur dertil.
Hvis du har spørgsmål til Addo, Sydafrika eller blot finder denne post god og brugbar, så skriv endelig en kommentar nedenfor – vi vil meget gerne høre fra dig.

Del gerne denne post på din:

Find flere posts om spændende Sydafrika her:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Review Your Cart
0
Add Coupon Code
Subtotal