5 imponerende pyramider i Mexico som tager dig med på rejse tilbage i tiden
De flotte pyramider i Mexico er noget af det som har fascineret os mest på vores rejser til Mexico.
Pyramiderne i det centrale Mexico blev opført af nogle af de mest avancerede civilisationer, som Aztekerne, Zapotekerne, Olmekerne m.fl. Civilisationer der går længere tilbage end før vores tidsregning og op til det 16. århundrede, hvor spanierne invaderede landet.
Vi har haft muligheden for at besøge mange af Mexicos pyramider – og nogle, flere gange endda – og de forbløffer os hver gang.
Denne liste over de imponerende pyramider som du kan finde i Mexico, er for dig der skal forbi Mexico City og evt. rejser ned mod Oaxaca.
Hvis du også skal ned forbi Cancun og resten af Yucatan halvøen, kan du finde vores liste over 10 smukke Maya pyramider her, som du kan blive fortryllet af på Yucatan.
En hurtig introduktion over de mest kendte centrale civilisationer og hvor de har bosat sig:
Olmekerne
Olmekerne siges at være den tidligst kendte store mesoamerikanske civilisation. Der er fundet bevis på deres eksistens fra 1600 f.v.t. til omkring 400 e.v.t. De bosatte sig i det varme og fugtige lavland langs kysten af den Mexicanske Golf i det der i dag er det sydlige Veracruz og Tabasco staterne.
Da de var den første mesoamerikanske civilisation, lagde de dermed også grundlaget til mange af de efterfølgende civilisationer. Blandt andet så det ud til at olmekerne praktiserede blodige offer ritualer og spillede det mesoamerikanske boldspil, som er kendetegn for næsten alle efterfølgende mesoamerikanske samfund.
Zapotekerne
Zapoteker civilisationen var en indfødt præcolumbiansk civilisation, der blomstrede i Oaxaca-dalen i omkring år 700 f.v.t. til 1519 e.v.t. Arkæologiske fund viser, at deres kultur opstod for mindst 2.500 år siden. Monte Albán var en af de første større byer i Mesoamerika og var centrum for zapotekerne, der dominerede i og omkring Oaxaca.
Aztekerne
Fra år 1325-1519 var perioden for aztekerne. De dominerede i det nordlige Mexico på tidspunktet for den spanske erobring i begyndelsen af det 16. århundrede. De grundlagde byen, Tenochtitlan som spanierne erobrede og væltede og byggede op og i dag står som den moderne metropol, Mexico City – nogle af bygningerne er bygget med stenene fra aztekernes Tenochtitlan.
Så de pyramidekomplekser aztekerne byggede, var ikke bare enkeltstående, de var centrum i kæmpe bysamfund, hvor religiøse ceremonier, astronomiske observationer og politiske magtdemonstrationer blev udspillet.
De 5 imponerende pyramider du finder i det centrale Mexico:
1. Teotihuacan – den største by i det præcolumbianske Amerika
Omkring 45 km nordøst for Mexico City finder du det grandiøse pyramidekompleks, Teotihuacan.
Et enormt retangulert ørkenområde, hvor du går via De Dødes Boulevard. En 2,5 kilometer lang lige strækning der fører dig igennem Teotihuacan. På vejen ned mod den imponerende Månepyramide, kommer du forbi mindre templer og paladser og den enorme Solpyramide.
Vi var så heldige at opleve et indvielses-azteker-ritual foran Månepyramiden. Det var et oprigtigt ritual. Det blev danset og sagt ting til guderne med det lille barn i favnen. Det var ingen skuespil og der var ingen tiggerier af nogen art.
Det var meget farverigt og spændende at stå at observere.
Pris: 85 pesos p.p. (ca. 35 kr) Åbent hver dag (2022)
Undgå evt. søndage, da det er gratis for lokale at komme ind.
Fakta: Teotihuacan blev bygget i omkring 300 f.v.t. og var hjemsted for op til 200.000 indbyggere.
Solpyramiden er 66 meter høj og Månepyramiden står 43 meter høj. Det har tidligere været muligt at bestige disse pyramider, men da vi sidst besøgte stedet i 2022 var det blevet forbudt.
Du går af den samme rute frem og tilbage, så du har mulighed for at tage afstikkere på hver side for at opleve mere af dette fascinerende sted.
Komplekset kom på UNESCOs Verdensarvliste i 1987.
Tip: Det er et gigantisk område, med meget lidt skygge at finde, så medbring solcreme, hat/kasket og en masse vand. Det er ikke muligt at købe vand, når først du er kommet indenfor.
Hvordan kommer du dertil: Det er nemt at komme dertil på egen hånd med bus fra Mexico City. Find til Autobuses del Norte, køb din busbillet og tag derfra med bus til Teotihuacan.
Du kan også tage en af de mange ture der går fra Mexico City. (Det skulle virkelig være en oplevelse at tage en ballontur over Teotihuacan – jeg kunne dog ikke lokke Kenneth med op i én, desværre)
Tag evt. et kig på disse:
(reklamelink)
2. Templo Mayor – grundstenen til en af verdens største byer
Midt i Mexico Citys centrum finder du Templo Mayor – eller resterne af den. Den står desværre ikke længere som en pyramide.
Derfor kan den også være en smule skuffende at se.
Men det mægtige tempel var hovedsæde i aztekernes hovedstad, som de kaldte Tenochtitlan.
Desværre blev Templo Mayor ødelagt i 1521 under den spanske erobring. Aztekernes imponerende by blev erstattet af et nyt europæisk præget byområde og Templo Mayor blev glemt og begravet under den moderne Mexico City.
Først i det 20. århundrede blev Templo Mayor opdaget og en omfattende arkæologisk udgravning blev sat igang – og der graves stadig den dag i dag.
LÆS OGSÅ: 22 spændende seværdigheder i Mexico City
Pris: 90 pesos p.p. (ca. 37 kr) Mandage er lukket og søndag er der gratis adgang for lokale (2022)
Fakta: Det lyder utroligt, men hovedstaden, Tenochtitlan med Templo Mayor blev bygget på en ø på den vestlige side af den lavvandede sø, Texcoco. Hvor den var forbundet til fastlandet med flere broer.
Templo Mayor blev bygget omkring 1325, da aztekerne kom til og Tenochtitlan voksede til en hovedstad der siges at have været op til 400.000 indbyggere.
Templo Mayor kom på UNESCOs Verdensarvliste i 1987.
Tip: Der bliver hele tiden udgravet på stedet, så der findes mere og mere. Kom nedenunder Zocaloen og se meget mere om Templo Mayor, dens søstrepyramider og hele Tenochtitlan.
Hvordan kommer du dertil: Beliggende til højre for den store katedral i Mexico City, kan du næsten ikke undgå at støde på udgravningen og indgangen.
3. Cholula – verdens største pyramide!
135 km sydøst for Mexico City ligger den lille farverige by Puebla, hvor du i udkanten mod vest finder verdens største pyramide i bydelen, Cholula.
Men faktisk hedder pyramiden Tepanapa.
Det er korrekt at den store Keopspyramide i Egypten er størst i højden, men Cholula pyramiden i Mexico slår den i volumen.
Ikke nok med at du kan komme rundt og se det store kompleks, så kan du i Cholula også komme ind og gå i tunnellerne inde i pyramiden.
Desværre var området lukket, da vi var forbi i starten af 2021. Men vi kan sige at vi har stået på den mest volumiøse pyramide, for vi kunne komme op til kirken på toppen, som spanierne byggede i 1574, for at indikere erobringen af området.
Hvad de ikke vidste var at ”bakken” som de byggede kirken på, var den største pyramide der nogensinde var bygget.
Pris: 80-90 pesos p.p. (læst på nettet – da vi desværre ikke kunne komme ind) Prisen er inklusiv ruiner, tunneller og museum
Fakta: Det siges at Cholula pyramiden blev bygget af flere omgange, men af Olmekerne og Toltekerne omkring år 300 f.v.t.
The Great Pyramid of Chulula, som den kaldes er “kun” 66 meter høj, men har en vidde på 450×450 meter, næsten dobbelt så meget som den store pyramide i Giza.
Hvordan kommer du dertil: Vi boede i Puebla og tog blot en Uber derfra. Det tog ca. 20 min og kostede 125 pesos hver vej. Det er også muligt at tage bussen fra Puebla eller du kan tage med en tur fra Mexico City.
(reklamelink)
4. Monte Alban – med udsigt ud over Oaxaca-dalen
Næsten 2000 meter over havets overflade, ligger Monte Alban på en bakkekam omkring 10 kilometer vest for den hyggelige by, Oaxaca.
Men bare rolig, du skal ikke til at bestige bjerge for at se Monte Alban, for hele region ligger højt. Så bakken ligger kun 400 meter over den frodige Oaxaca-dal.
Du kommer ind til et stort kompleks hvor paladser, templer og gravkamre er udgravet og du kan få en forståelse for hvordan det præ-columbianske boldspil, pelota blev spillet.
Og så kan du bestige den sydlige pyramide og få en fantastisk udsigt over hele komplekset og den store flotte Oaxaca-dal.
LÆS OGSÅ: Skønne oplevelser og seværdigheder i Oaxaca, Mexico
Pris: 85 pesos p.p. (ca. 35 kr) Åbent hver dag (2022)
Fakta: Bygget af Zapotekerne i 500 f.v.t, men beboet af flere civilisationer igennem deres 1500 år historie, senest af Mixtekerne, som forlod stedet omkring år 750 e.v.t.
Selvom meget historie er fundet via skrevne hieroglyffer, så er der aldrig fundet ud af hvad de første indbyggere kaldte stedet og komplekset har istedet fået navn efter den 17. århundredes spanske adelsmand, Don Montalban.
Komplekset kom på UNESCOs Verdensarvliste i 1987.
Tip: Det er et stort åbent område med næsten ingen skygge, så medbring solcreme, hat/kasket og en masse vand. Det er ikke muligt at købe noget, når først du er indenfor.
Hvordan kommer du dertil: Det bedste er at opholde sig i Oaxaca. Derfra købte vi en tur dertil. Men det er også muligt selv at tage både bus og taxi dertil. Der skal bare lidt logistik til.
Du kan finde nogle af turene fra Oaxaca her:
(reklamelink)
5. Mitla – porten til de dødes rige
Ca. en times kørsel sydøst for Oaxaca finder du Mitla, det næstvigtigste arkæologiske sted tæt på Oaxaca.
Mitla er ikke lige så stort og imponerende som de andre steder på listen, men det havde en stor vigtig religiøs betydning for zapotekerne som kaldte stedet Lyobaa. Som betyder ”hvilested”.
Senere fik stedet Nahuatl-navnet, Mictlán, der betyder “de dødes sted” eller “underverden” – og derfra kommer navnet Mitla.
Begge navne refererer til legenden om, at vigtige Zapoteker-konger, præster og store krigere blev begravet i et enormt kammer under byen.
Flere steder kan du finde tunneller til gangene under Mitla, men det er ikke muligt at komme ind.
Det unikke ved Mitla er de komplicerede og indviklede detaljer og geometriske design, der dækker grave, paneler og endda hele vægge i komplekset. Små, fintslebne og polerede stenstykker som udgør de detaljerede mosaikker, er sat sammen uden brug af mørtel.
Sådanne dekorative mosaikker er ikke fundet andre steder i Mexico.
LÆS OGSÅ: Om da vi fejrede De dødes dag i Mexico!
Pris: 75 pesos p.p. (ca. 30 kr) (2022) Gratis om søndagen for lokale, så planlæg en anden dag, hvis du har mulighed for det.
Fakta: Mitla blev bygget af Zapotekerne omkring år 600 f.v.t. som en “port” mellem de levendes og de dødes verden.
Komplekset kom på UNESCOs Verdensarvliste i 2010.
Hvordan kommer du dertil: Da det ligger et stykke væk fra Oaxaca er det lidt svære at arrangere selv, men det kan lade sige gøre med lokale busser.
Vil dog sige at vi har været forbi to gange og begge gange har vi booket en arrangeret tur, da fik forskellige oplevelser på turene. De fleste af turene inkluderer det spektakulære forstenede vandfald Hierve el Aqua, som ligger tæt på. Og det er bestemt også værd at opleve.
(reklamelink)
General info om besøg til pyramiderne
- Vær forberedt på at ved mange af indgangene, skal du betale et gebyr for at medbringe kameraer (ikke telefoner.) Og tripods er slet ikke tilladte.
- Der vil være små og mellemstore trappepyramider at bestige flere af stederne, så det er godt at have gode sko/sandaler på.
- Flere af ovenstående Mexico pyramider ligger uden skygge eller meget lidt skygge, og det er varmt i Mexico, så medbring kasket/hat/solskærm, vifte, solbriller – det er bare rarest.
- Og husk også solcreme og vand – masser af vand, for det er ikke muligt at købe noget, når først du er kommet indenfor.
Tag med os på eventyr!
Tilmeld dig vores rejseunivers, hvor vi skriver om rejser, oplevelser, udfordringer på rejser og mange andre spændende rejserelateret ting.
Vi rejser ud 2-3 gange om året i et par måneder af gangen til forskellige steder i verden.
Så kom med ud på eventyr!
LÆS OGSÅ:
Vi håber at vores liste over de fem fascinerende Mexico pyramider som du kan se på rejsen fra Mexico City til Oaxaca giver dig lyst til at besøge nogle af disse historiske steder.
Hvis du har spørgsmål omkring nogle af pyramiderne, Mexico generelt eller bare synes at denne post var nyttig og brugbar, så skriv os en kommentar nedenfor – vi vil meget gerne høre fra dig.
Del gerne denne post på din:
Find mere om skønne Mexico her:
Rejsebudget for Yucatan rundrejse – 2 pers, 20 dage, 36.000 kr!
Vi har her samlet vores rejsebudget for vores Yucatan rundrejse, for at vise hvad du kan forvente af priser på din rejse. Christina har virkelig
Godt at vide inden din rejse til Mexico
Er du ved at planlægge en rejse til det skønne Mexico? Så er du landet det helt rigtig sted, da vi her vil fortælle hvad
Guide til Puuc ruten på Yucatan: Oplev 5 mindre kendte Maya pyramider
En spændende tur at tage fra Merida eller Campeche er Puuc-ruten eller Ruta Puuc, som den hedder på spansk. Ruten bugter sig gennem Yucatan og